2022-02-07 12:23:31• hírek • Szatmár.ro

Zajlik a regisztráció a Fotovoltaikus Zöld Ház programba

2021. december 23. óta iratkozhatnak be a magánszemélyek a Fotovoltaikus Zöld Ház programba a jóváhagyott cégeknél. A dokumentumok feltöltését azonban csak júliustól kezdik, ugyanis a 2022-es program módszertanát csak áprilisban fogják bemutatni.

Addig is, akik elhatározták, hogy napenergiával látnál el otthonukat, időben letehetik kérvényeiket a választott cégnél.

A program célja fotovoltaikus pannók segítségével saját használatra megfelelő mennyiségű energiát termelni és az országos energetikai hálózatnak átadni a többletet az energiahatékonyság növelése, a levegőminőség javítása és a kibocsátott üvegházhatású gázok csökkentése érdekében.

Ezeket a célokat a Fotovoltaikus Zöld Ház Program által az állam összesen 2022-ben 650 millió lejjel támogatja, januártól kezdve 10 hónapon át. Azok a kérelmek pedig, amelyek még tavaly december 22-e előtt kerültek leadásra az előző turnus költségkeretéből kerülnek finanszírozásra.

A program keretében a támogatható költségek legtöbb 90%-ára lehet támogatást igényelni maximum 20 000 lej értékben. A beruházás összköltségéből a jóváhagyott cég levonja a Környezetvédelmi Alap által nyújtott támogatás összegét, a különbözetet pedig a kedvezményezettnek kell önerőből fedeznie.

A jóváhagyott cégek listája megtalálható a Környezetvédelmi Alap honlapján.

Majorcsák Zsolt, az M SYS cégcsoport társtulajdonosa a program kapcsán szerkesztőségünknek elmondta, a 2019 óta működő Zöld Ház program keretében több száz háztartás számára sikerült ilyen fotovoltaikus elemet beszerelniük, az igénylők megelégedési szintje pedig kiemelkedő volt minden esetben. Bár 2019-ben, a program indulásakor úgy tűnt, sokan szkeptikusan viszonyulnak a rendszerek hatékonyságához, az idő nem őket igazolta. Azok, akik már termelői szerződéssel rendelkeznek és már megkapták ezeket az elemeket, ma boldogan tapasztalják, villanyszámlájuk egészen megszűnt, évente akár két-három ezer lejt is megtakaríthatnak az otthonuk tetejére felszerelt napelempaneleknek köszönhetően.

Kérdésünkre, hogy kik pályázhatják meg a támogatást, Majorcsák elmondta, minden olyan magánházban (tömbházakra nem érvényes) élő személy, ahol az adott ingatlanban legfeljebb két család él. Ennek folyamata pedig igen egyszerű, egy minimális dokumentáció benyújtásával el is indítható

További részletek:

  • Támogatható költségek: minimum 3kWp erősségű fotovoltaikus pannók beszerzése és azok felszerelése.
     
  • Csak azokra a beruházásokra kérhető finanszírozás, amelyeket a kedvezményezett és a cég között kötött szerződés aláírása után hajtottak végre.
     
  • A Környezetvédelmi Alap ellenőrzi a magánszemélyek által leadott, a jóváhagyott cégek által a speciálisan erre létrehozott platformra feltöltött dokumentumokat és a Környezetvédelmi Alap honlapján közzéteszik a támogatásra jogosult magánszemélyek listáját.
     
  • A vissza nem térítendő támogatásról szóló szerződés aláírásától számítva 12 hónap áll a munkálatok kivitelezésére és a műszaki engedélyek beszerzésére.
     
  • A Környezetvédelmi Alap hat éven keresztül követi nyomon a beruházások rendeltetésszerű használatát.

Hozzátette: egy átlagos rendszer kiépítése nagyjából 25 000 lejbe kerül, ebből viszont 20 000 lejt a program keretében az állam kifizet, így az igénylő háztartás maximálisan mintegy 5000 lej önrésszel számolhat, ami a különböző engedélyeztetések mellett minden szükséges és adódó költséget fedez.

Országos szinten mintegy 300 szerelőcég vesz részt ebben a programban, ezek közül pedig Szatmár megyében az M SYS cégcsoport vezeti a ranglistát, országos szinten pedig a tíz legtöbb igénylést fogató cég között van.

„Cégünk 2015 óta foglalkozik napelemek felszerelésével, 2019 óta pedig magunk is részesei vagyunk az országos Zöld Ház programnak” – fogalmazott a cég társtulajdonosa, aki hozzátette: meglátása szerint a 2021-es év hozta meg ennek a programnak az igazi áttörést, ugyanis a várható és azóta már tapasztalt energiaárnövekedésnek köszönhetően egyre többen vették fontolóra ezt az alternatívát.

A pályázathoz szükséges regisztrálás ezen a linken érhető el: https://www.m-sys.ro/programe-finantare/





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: